Hírek


NYÍLT NAP ISKOLÁNKBAN 2019.02.21. 10.00

2019.02.21-én csütörtökön, 10.00-12.00 óráig NYÍLT NAP lesz iskolánkban, amelyre minden kedves érdeklődőt nagyon nagy szeretettel várunk!
További információkat az iskola elérhetőségein tudunk adni.

Tovább

Hagyományőrző vadásznap 2018. május 04. 09.00

Második alkalommal, 2018. május 4-én, 09.00 órai kezdettel kerül megrendezésre a Földművelésügy Minisztérium és Csongrád Város Önkormányzata támogatásával a " II. Hagyományos vadászati módokat -és eszközöket népszerűsítő vadásznap -és konferencia" amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk. A hagyományőrző napra 2018. április 20-ig a Diana Szakképző Iskola elérhetőségein lehet regisztrálni, amely az előadásokon való részvételre és a Mozi Menza rendezvényközpontban egy ebéd elfogyasztására jogosít.
A rendezvény ünnepélyes megnyitója a Diana Szakképző Iskola (6640 Csongrád, Jókai u. 14.) udvarán május 4-én, pénteken, 09.00 órakor lesz megtartva, amelyet a délelőtt folyamán több helyszínen szakmai előadások követnek.
Az Ifjúsági téren 13 órától megrendezésre kerülő szakmai bemutatón már előzetes regisztráció nélkül is részt vehetnek az érdeklődők, amelyen egy nagyon érdekes bemutatósorozatot tekinthetnek meg. A program sok érdekes látnivalót tartogat mint a solymászat, íjászat, magyar agár fajtabemutató, magyar agár futtatás.
Mindenkit szeretettel várunk rendezvényünkre!
Regisztráció: titkarsag@dianaszki.hu  vagy +36/30 539-7252

Tovább

Gyárlátogatások Németországban a Merkel és a Heym fegyvergyáraknál

A Diana Szakképző Iskola vadászpuskaműves illetve fegyverműszerész hallgatói számára az elmúlt év novemberében szakmai kirándulást valamint gyárlátogatást szervezett a Németországi Suhl-ba illetve Erlangen-be a Merkel és a Heym fegyvergyárakhoz.
Az alábbi visszaemlékezésekkel szeretném felidézni e remek szakmai útnak kiváló pillanatait.


1.nap:
  Csongrád - hajnali öt óra – a csapat első része a hajnali sötétségben vágott neki a közel 1100 km-es útnak. Gond nélkül haladtunk, majd az M1-es autópálya Tatabányai pihenőnél csatlakozik hozzánk a csapat többi része. Haditerv megbeszélése, és indulás a célunk -Suhl felé.
A délutáni órákban sikeresen megérkezünk a Türingiai erdőben lévő „fegyverek városába” a német fegyvergyártás fellegvárába – Suhl-ba.
Elfoglaltuk a szállásunkat, amely a „régi” időkben úttörőtábor volt, de az új tulajdonos átalakította és így teljesen megfelel az igényeknek – udvarias kiszolgálás, szobák tökéletesek, a sör remek.
Bepakolás, welcome drink – majd irány Suhl belvárosa, a hosszú út után egy remek vendéglőben lazítunk megfelelő mennyiségű étel és sör segítségével.
  
2.nap:
2017.11.14. Kedd

A bőséges reggeli után indulás a Merkel gyárba, 09:00 várnak bennünket.
A gyár impozáns új épületek látványával fogad bennünket – belépés, regisztráció, Visitor kártyák kiosztása, majd a gyár illetékesei egy konferencia terembe kísérik csapatunkat.
Üdvözölnek bennünket, termékprospektusokat osztanak, és ismertetik velünk gyár történetét napjainkig. Elmondták a gyárlátogatás folyamatát és a viselkedési szabályokat (fotózás,stb.). Csapatunk két részre oszlott és a két vezetővel külön – külön útvonalon megkezdjük a gyár felfedezését.
A túra elején érdekes információkat tudtunk meg - a gyár új befektetőket kapott, akik folyamatosan bővítik a termékpalettát. Sokunknak újdonság volt a Haenel és a Caracal márkanév - de erről majd később.
A gyárlátogatást teljesen az alapoktól kezdtük – így értve a fémipari illetve a faipari munkálatokat.
Teljes betekintést nyertünk a fegyverek gyártásfolyamatába, egy – két helyszínen fotókat is készíthettünk. A fegyvertusok gyártását is láthattuk a kezdetektől – alapanyagok, megmunkálási folyamatok, majd a csodálatos végtermékek.
Megtekinthettük a gyár egyik híres modelljének a Merkel RX HELIX összeszerelését, elkészítését. Továbbá bemutatták a legújabb családtag a HAENEL fegyvereknek több modelljét, és összeszerelését.
Kiegészítésként: a Haenel név nagyon jól csengő és híres fegyvergyártó család volt – 1840 –ben alapította Carl Gottlieb Haenel a C. G. Haenel, Suhl ( Jagd und Sportwaffen Suhl GmbH) fegyvergyárat. A második világháború után majdnem eltűnt a köztudatból, de a Merkel fegyvergyárnak köszönhetően újjáéledt a híres márkanév.
A Merkel üzletpolitikája szerint, a Haenel fegyverek a megszokott és garantált német minőségben készülnek, megfizethető kategóriában.
Az útinapló elején említett CARACAL márkanév alatt javarészt marok lőfegyvereket készítenek.
A látogatásunk végén megnézhettük a manufakturális részleget, ahol a mesterek kezei közül csodás, egyedi fegyverek kerülnek ki a megrendelőknek. Zárásképpen megnéztük a vésnök műhelyben születendő remekműveket.
Egy remek, jó hangulatú ebéd után indultunk a Suhl-i fegyvermúzeumba. A fegyvermúzeumban, személyesen az igazgató úr kalauzolt végig bennünket. A múzeum páratlanul gazdag kollekciójával méltó módon mutatja be Európa fegyvergyártásának fellegvárát. A múzeum gondosan bemutatja a városban valamikor működő fegyvergyártó családokat – amelyek később máshol folytatták a tevékenységüket.
A múzeum látogatás befejeztével a belvárosban sétált a csapat ahol megtekintettük és persze fotóztuk a jelképesen híres fegyverkovács szobrát a főtéren.
Majd a napi élményeket egy nagyon jó vacsorával és egy jó hangulatú „Keller Bier” fogyasztással zártuk a méltán híres „ Suhler Waffenschmied” étteremben.
Megjegyzem, hogy az étteremben különféle fegyverek, valamint harci eszközök vannak kiállítva – köztük magyar huszárkardok!
3.nap:
Korai reggeli után indulás a következő látogatásunk helyszínére – Erlangen-be – a Heym fegyvergyárhoz.
Megérkezésünk után a látogatói központban fogadnak az illetékesek, majd bemutatták a gyár történetét és a kiállított fegyvereket, amelyek gyártása történik..
A Heym gyár filozófiáját és gyártását tükrözi, hogy még sokat fektetnek az „emberi kéz” munkájába, nagyon sok munkafolyamatot a dolgozók végeznek, automatizált gépek helyett.
Látogatásunk során bemutatták a fegyvergyártás csínját – bínját, az alapoktól kezdve. Csak néhány folyamatot megemlítve: fegyvercső készítése, csőfurat elkészítése, csőfurat polírozás stb. ….és ami a leglátványosabb volt – a hidegen kovácsolás munkafolyamata.
Láthattuk hogyan kapja meg a fegyvercső a végső formáját, majd ezek után megtekintettük a többi fém alkatrész elkészítését, felületkezelését – majd a készre szerelést. Bemutatták a fegyver tusok alapanyagait – különféle diógyökerek, a világ több pontjáról, megfelelő klímán tárolva, majd a tuskészítő szakemberek munkáit néztük meg.
A látogatásunk végén megnéztünk, különböző egyedi megrendelésre készülő fegyvereket. Kísérőink elmondták, hogy régi ügyfeleik rendszeresen visszaküldik a vadászat során megsérült fegyvereiket felújításra, karbantartásra. Többen kézbe is vehettünk egy ilyen csodás fegyvert.
A programunk zárásaként a Heym saját belövő lőterét is felkerestük, ahol a fegyvermester elmondta a fegyverek ellenőrzési illetve belövési folyamatát, majd lehetőségünk volt a gyár különféle fegyvereinek kipróbálására.
A Heym fegyvergyár vezetőivel közösen elfogyasztott ebéd után, a búcsúzásunk közben minden résztvevő kapott egy – egy Heym sapkát emlékül. Fájó szívvel, de rengeteg hasznos emlékkel gazdagodva, élményekkel telve indultunk haza Csongrádra.

Meggyesi József

 

Tovább

FeHoVa 2018 kiállítás

2018 február közepén megrendezett 25. FeHoVa kiállításon több mint 55 ezren voltak kíváncsiak. A Diana Szakképző Iskola ezúttal is a hagyományokhoz híven kiállítók között szerepelt. A standon bemutattuk a tusa és fischaut készítés fortélyait. Találkozhattak az érdeklődök preparátor és a fegyverműszerész tanulóinkkal. A kiállításon bemutattuk a vadászpuskaműves mesterek által elkészített Mauser M98 ismétlő golyós vadász fegyvereinket, illetve a német Heym fegyvergyár által gyártott puskákat.
Jövőre is várunk a kiállításon minden kedves érdeklődőt aki a képzéseink és fegyvereink iránt érdeklődik.
 

Tovább

NYÍLT NAP ISKOLÁNKBAN

NYÍLT NAP ISKOLÁNKBAN
MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT NAGY SZERETETTEL VÁRUNK ISKOLÁNKBAN AZ ALÁBBI IDŐPONTBAN:

2018. FEBRUÁR 22-ÉN 09.00-12.00-IG

Tovább

FeHoVa szakkiállítás 2018. február 15-18. 313A2 stand

Mindenkit szeretettel várunk a 2018. február 15-18. között megrendezésre kerülő FeHoVa szakkiállításon a Hungexpo területén, a 313A2 számú standon. A kiállítás ideje alatt fegyvergyártó műhelyünkben gyártott M98-as rendszerű vadászfegyverek és a német Heym fegyvergyár tradicionális vadászfegyverei tekinthetőek meg. A fenti vadászfegyvereket egy előre egyeztetett időpontban lőtéren is kipróbálhatják az érdeklődők, elősegítve a fegyver kiválasztását. A fegyver megvásárlása esetén az optikai eszközök felszerelését is elvégezzük fegyverjavító műhelyünkben.

Tovább

Házilagos lőszerszerelő és újratöltő tanfolyam a Diana Szakképző Iskolában

A Diana Szakképző Iskola 2018 első negyedévében "Házilagos lőszerszerelő és újratöltő" tanfolyamot indít. A képzés hétvégi - szombat, vasárnap - elfoglaltságot jelent, amelyet a vizsga a rákövetkező hétfőn követ. További információk az iskola honlapján találhatók:
http://www.dianaszki.hu/kepzes/loszer_ujratolto

Érdeklődni a +36 30 539-7252-es telefonszámon lehet.

Tovább

Hivatásos vadász álláshirdetés

Iskolánk az ország különböző területére hivatásos vadász munkakör betöltésére, legalább középfokú szakmai végzettséggel rendelkező személyek jelentkezését várja. Érdeklődni az alábbi elérhetőségen lehet: +36 30 340 3107

Tovább