Gyárlátogatások Németországban a Merkel és a Heym...

Gyárlátogatások Németországban a Merkel és a Heym fegyvergyáraknál

Létrehozva: 2018.02.22.

A Diana Szakképző Iskola vadászpuskaműves illetve fegyverműszerész hallgatói számára az elmúlt év novemberében szakmai kirándulást valamint gyárlátogatást szervezett a Németországi Suhl-ba illetve Erlangen-be a Merkel és a Heym fegyvergyárakhoz.
Az alábbi visszaemlékezésekkel szeretném felidézni e remek szakmai útnak kiváló pillanatait.


1.nap:
  Csongrád - hajnali öt óra – a csapat első része a hajnali sötétségben vágott neki a közel 1100 km-es útnak. Gond nélkül haladtunk, majd az M1-es autópálya Tatabányai pihenőnél csatlakozik hozzánk a csapat többi része. Haditerv megbeszélése, és indulás a célunk -Suhl felé.
A délutáni órákban sikeresen megérkezünk a Türingiai erdőben lévő „fegyverek városába” a német fegyvergyártás fellegvárába – Suhl-ba.
Elfoglaltuk a szállásunkat, amely a „régi” időkben úttörőtábor volt, de az új tulajdonos átalakította és így teljesen megfelel az igényeknek – udvarias kiszolgálás, szobák tökéletesek, a sör remek.
Bepakolás, welcome drink – majd irány Suhl belvárosa, a hosszú út után egy remek vendéglőben lazítunk megfelelő mennyiségű étel és sör segítségével.
  
2.nap:
2017.11.14. Kedd

A bőséges reggeli után indulás a Merkel gyárba, 09:00 várnak bennünket.
A gyár impozáns új épületek látványával fogad bennünket – belépés, regisztráció, Visitor kártyák kiosztása, majd a gyár illetékesei egy konferencia terembe kísérik csapatunkat.
Üdvözölnek bennünket, termékprospektusokat osztanak, és ismertetik velünk gyár történetét napjainkig. Elmondták a gyárlátogatás folyamatát és a viselkedési szabályokat (fotózás,stb.). Csapatunk két részre oszlott és a két vezetővel külön – külön útvonalon megkezdjük a gyár felfedezését.
A túra elején érdekes információkat tudtunk meg - a gyár új befektetőket kapott, akik folyamatosan bővítik a termékpalettát. Sokunknak újdonság volt a Haenel és a Caracal márkanév - de erről majd később.
A gyárlátogatást teljesen az alapoktól kezdtük – így értve a fémipari illetve a faipari munkálatokat.
Teljes betekintést nyertünk a fegyverek gyártásfolyamatába, egy – két helyszínen fotókat is készíthettünk. A fegyvertusok gyártását is láthattuk a kezdetektől – alapanyagok, megmunkálási folyamatok, majd a csodálatos végtermékek.
Megtekinthettük a gyár egyik híres modelljének a Merkel RX HELIX összeszerelését, elkészítését. Továbbá bemutatták a legújabb családtag a HAENEL fegyvereknek több modelljét, és összeszerelését.
Kiegészítésként: a Haenel név nagyon jól csengő és híres fegyvergyártó család volt – 1840 –ben alapította Carl Gottlieb Haenel a C. G. Haenel, Suhl ( Jagd und Sportwaffen Suhl GmbH) fegyvergyárat. A második világháború után majdnem eltűnt a köztudatból, de a Merkel fegyvergyárnak köszönhetően újjáéledt a híres márkanév.
A Merkel üzletpolitikája szerint, a Haenel fegyverek a megszokott és garantált német minőségben készülnek, megfizethető kategóriában.
Az útinapló elején említett CARACAL márkanév alatt javarészt marok lőfegyvereket készítenek.
A látogatásunk végén megnézhettük a manufakturális részleget, ahol a mesterek kezei közül csodás, egyedi fegyverek kerülnek ki a megrendelőknek. Zárásképpen megnéztük a vésnök műhelyben születendő remekműveket.
Egy remek, jó hangulatú ebéd után indultunk a Suhl-i fegyvermúzeumba. A fegyvermúzeumban, személyesen az igazgató úr kalauzolt végig bennünket. A múzeum páratlanul gazdag kollekciójával méltó módon mutatja be Európa fegyvergyártásának fellegvárát. A múzeum gondosan bemutatja a városban valamikor működő fegyvergyártó családokat – amelyek később máshol folytatták a tevékenységüket.
A múzeum látogatás befejeztével a belvárosban sétált a csapat ahol megtekintettük és persze fotóztuk a jelképesen híres fegyverkovács szobrát a főtéren.
Majd a napi élményeket egy nagyon jó vacsorával és egy jó hangulatú „Keller Bier” fogyasztással zártuk a méltán híres „ Suhler Waffenschmied” étteremben.
Megjegyzem, hogy az étteremben különféle fegyverek, valamint harci eszközök vannak kiállítva – köztük magyar huszárkardok!
3.nap:
Korai reggeli után indulás a következő látogatásunk helyszínére – Erlangen-be – a Heym fegyvergyárhoz.
Megérkezésünk után a látogatói központban fogadnak az illetékesek, majd bemutatták a gyár történetét és a kiállított fegyvereket, amelyek gyártása történik..
A Heym gyár filozófiáját és gyártását tükrözi, hogy még sokat fektetnek az „emberi kéz” munkájába, nagyon sok munkafolyamatot a dolgozók végeznek, automatizált gépek helyett.
Látogatásunk során bemutatták a fegyvergyártás csínját – bínját, az alapoktól kezdve. Csak néhány folyamatot megemlítve: fegyvercső készítése, csőfurat elkészítése, csőfurat polírozás stb. ….és ami a leglátványosabb volt – a hidegen kovácsolás munkafolyamata.
Láthattuk hogyan kapja meg a fegyvercső a végső formáját, majd ezek után megtekintettük a többi fém alkatrész elkészítését, felületkezelését – majd a készre szerelést. Bemutatták a fegyver tusok alapanyagait – különféle diógyökerek, a világ több pontjáról, megfelelő klímán tárolva, majd a tuskészítő szakemberek munkáit néztük meg.
A látogatásunk végén megnéztünk, különböző egyedi megrendelésre készülő fegyvereket. Kísérőink elmondták, hogy régi ügyfeleik rendszeresen visszaküldik a vadászat során megsérült fegyvereiket felújításra, karbantartásra. Többen kézbe is vehettünk egy ilyen csodás fegyvert.
A programunk zárásaként a Heym saját belövő lőterét is felkerestük, ahol a fegyvermester elmondta a fegyverek ellenőrzési illetve belövési folyamatát, majd lehetőségünk volt a gyár különféle fegyvereinek kipróbálására.
A Heym fegyvergyár vezetőivel közösen elfogyasztott ebéd után, a búcsúzásunk közben minden résztvevő kapott egy – egy Heym sapkát emlékül. Fájó szívvel, de rengeteg hasznos emlékkel gazdagodva, élményekkel telve indultunk haza Csongrádra.

Meggyesi József